Wakeboards, voor het maken van spectaculaire sprongen

Wakeboards worden gebruikt voor wakeboarden, een watersport waarbij de wakeboarder soms aan een lijn van een kabelbaan of soms door een boot over het water wordt getrokken. Wakeboarden is één van de meest spectaculaire sporten die je op het water kunt beoefenen en is dan ook zeer populair in Nederland. Wakeboarden kent drie disciplines (onderdelen) namelijk:

·         Tricks (trucs)

·         Double up (dubbel up)

·         Obstacles (obstakels)

Van deze disciplines maak je bij de double up de meest spectaculaire manoeuvres bij het wakeboarden. Dat vereist echter wel veel training, timing en vooral samenwerking tussen de bestuurder en de wakeboarder. De double up wordt uitgevoerd op het moment dat twee wakes (golven) samenkomen waardoor er een extra hoge wake ontstaat waardoor de wakeboarder tot wel 6 meter boven het water uit kan springen.

Waar let je op bij het kopen van een wakeboard

Bij de aanschaf van een wakeboard is het belangrijk dat je niet een te klein of te groot board koopt. Een te klein board voelt instabiel en zoekend of zenuwachtig aan in het water. Een te lang board is minder wendbaar en voelt zwaar aan bij het varen. De maat van een wakeboard is dus erg belangrijk en wordt bepaald door het gewicht van de ‘rider’;

·         Tot 45 kg                                < 130 cm

·         Tussen 40 kg en 70 kg          < 136 cm – 134 cm

·         Tussen 60 kg en 80 kg          < 135 cm – 139 cm

·         Tussen 80 kg en 110 kg        < 139 cm – 144 cm

·         Tussen 90 kg en 120 kg        > 144 cm

Wat is een rocker bij wakeboards?

Er zijn verschillende type wakeboards namelijk de continuous rocker, de 3-stage rocker, de hybrid rocker en de camber. Een rocker betekent: het (gebogen) profiel van het wakeboard. Zo heeft de continuous rocker een vloeiend gebogen vorm. Hiermee maak je vloeiende en snelle rides en kun je zachter op het water landen. De 3-stage rocker heeft 3 vlakken en een wat hoekige gebogen vorm. Hierdoor ploegen ze wat meer door het water, gaan langzamer, maar je kunt er veel hoger mee springen. De camber is in tegenovergestelde richting dan de 3-stage rocker gebogen. Tip en tail van het board zijn omhoog gebogen. Dit zorgt voor een meer natuurlijke houding waarbij de directe druk van de achterste voet verdwijnt. Een combinatie van camber en continuous rocker is de hybrid rocker waarbij het beste van beide boarden in één board is gecombineerd.

Benodigdheden om veilig te kunnen wakeboarden

Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende wakeboards dan zijn er nog een aantal dingen die je nodig hebt om veilig te kunnen wakeboarden. Je moet natuurlijk goed kunnen zwemmen omdat je, wanneer je in het water valt, moet wachten tot de boot je weer oppikt of je moet naar de kant kunnen zwemmen. Voor de veiligheid is het ook belangrijk om een helm te dragen. Deze is altijd verplicht als je gaat wakeboarden bij een kabelbaan. Een zwemvest of een impact shield is onmisbaar. Een zwemvest houd je langer boven water terwijl een impact shield je lichaam beter beschermd bij harde valpartijen. Deze worden daarom vaak gebruikt bij wakeboarden en kitesurfen. Ook de handlebar, het touw dat je verbindt met de boot is er in verschillende uitvoeringen. Om langer je favoriete watersport te kunnen beoefenen is een wetsuit ook aan te raden.

Alle benodigdheden voor het wakeboarden vind je op https://www.worldnauticcenter.nl/.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *