Wat houdt waterbehandeling in?

Iedereen heeft wel eens vies water gezien in rivieren of kanalen. Ook in het riool is er veel vies water te vinden. Als dit zo zou blijven, hebben we al gauw geen water meer. Gelukkig is hiervoor waterbehandeling. Er zijn eigenlijk maar weinig mensen die de precieze betekenis hiervan weten.

Vies water schoon maken

Het doel van waterbehandeling is eigenlijk altijd het schoonmaken van water. Hierbij maakt het niet zo veel uit wat voor water dit is. Zo heb je water dat zichtbaar vies is zoals natuurwater of rioolwater, maar waterbehandeling is ook mogelijk met kraanwater als je dit wilt gebruiken in Nederland.

In Nederland is het kraanwater over het algemeen afgeschreven als water dat veilig is om te drinken. Echter is de kans ook aanwezig dat je te maken krijgt met troebel of bruin water uit je kraan. Dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Het is in de meeste gevallen verstandig om hier naar te kijken.

Troebel of bruin water wordt meestal door mineralen veroorzaakt. Troebel water wordt namelijk veroorzaakt door een overvloed aan kalk en andere mineralen. Bij bruin water ligt de oorzaak vaak bij verroeste leidingen. Hierbij zit er dan namelijk ijzer in het water. Hier krijgt het water dan ook de bruine kleur van.

Vieze bacteriën uit het water halen

Naast dat er teveel mineralen in je kraanwater kunnen zitten, kan er ook iets veel minder onschuldigs in zitten. Zo is het ook mogelijk dat de legionella bacterie tegen te komen. Dit is een schadelijke bacterie die veel in het kraanwater voor komt. Legionella wordt ook wel veteranenziekte genoemd.

Legionella is een soort bacterie die een ernstige longontsteking kan veroorzaken als er niet goed opgelet wordt. Op het moment dat er legionella in het kraanwater zit, is de kans aanwezig dat dit verdampt. Als de verdampte legionella in je longen komt, veroorzaakt dit de ontsteking. Vooral bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden is legionella erg actief.

Het probleem met legionella is dat het van nature al in de grond en in natuurwater zit. Hierdoor komt het ook snel bij je terecht. Legionellapreventie is belangrijk om er voor te zorgen dat je niet ziek wordt. Dit is ook één van de dingen waar waterbehandeling voor is. De schadelijke bacteriën kunnen door waterbehandeling namelijk niet meer hun werk doen. Deze worden er namelijk uit gefilterd. Hierdoor is het water weer veilig voor consumptie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *